Zdrava pizza? Nemoguće, rekli bi mnogi, no ako pitate iskusnog pizza majstora, ovaj omiljen specijalitet itekako može biti zdrav obrok.’Hoće li pizza biti zdrav ili nezdrav obrok prepun kalorija, ovisi o samom načinu pripreme. Danas možemo birati između najrazličitijih stilova pripreme pizza, no činjenica je da tradicionalna talijanska pizza, s vrlo tankom korom, rajčicama, kojom maslinom, komadićima mozzarelle te nekoliko kapljica maslinova ulja, jest zdrav obrok’, napominje Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello.Klasična pizza sadrži puno ugljikohidrata, masti i proteina, a jedna kriška pizze može sadržavati i 300 kalorija, no to ovisi o namirnicama koje se koriste. Kako biste pripremili zdravu varijantu pizze, prvi korak je domaće tijesto pripremljeno od pšeničnog i integralnog brašna, a u smjesu možete dodati i trećinu kukuruznog brašna. Svakako pripazite na količinu soli koju dodajete u tijesto, a bijeli šećer zamijenite smeđim ili s pola žličice meda.Umak od rajčice je, nakon tijesta, najvažniji sastojak.’Izbjegnite kupovinu gotovih umaka od rajčice koji su često prepuni soli i šećera. Pripremite domaći umak – ogulite svježe rajčice, nasjeckajte na kockice te ih lagano ispasirajte vilicom ili kratko prokuhajte. Dobit ćete ukusan i prije svega zdrav umak za pizzu’, napominje pizza majstor Darijan Katalinić. Naime, rajčice su izvrstan izvor likopena, snažan antioksidans s malo kalorija i mnogo vitamina C, A i kalija, stoga je za zdravu pizzu najbolje koristiti svježe rajčice.Sir je nezamjenjiv dodatak na pizzi. Premda je vrijedan izvor kalcija i proteina, ima visoke udjele masti. Upravo zbog toga prilikom pripreme zdrave pizze smanjite količinu sira koju stavljate na tijesto te radije dodajte veću količinu povrća. Koristite zdravije varijante sireva, poput parmezana koji ima niži udjel masti, a za poseban okus dodajte nekoliko kockica fete ili kozjeg sira.