Hmm… Talijanski, američki ili neodoljivo bogati Chello stil izrade pizze?

Hmm… Talijanski, američki ili neodoljivo bogati Chello stil izrade pizze?

Znate li da čak 40 % ljudi jede pizzu najmanje jednom tjedno? Upravo je to jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svijetu te se svake godine u svijetu proda više od 5 milijardi pizza. 

Italija je rodno mjesto pizze, no za njezinu popularnost u velikoj mjeri zaslužni su Amerikanci. Prva, a ujedno i danas najpopularnija pizza, bila je Margherita, nastala kada su Napulj posjetili kraljica Margherita i njen suprug Umberto. Nakon toga prva pizza napravljena u bojama talijanske zastave – s crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i mozzarellom dobiva i druge dodatke te njena popularnost raste. Jede se za doručak, ručak i večeru, a nadjevi su sve različitiji i zanimljiviji. Talijanski emigranti je nakon toga donose u SAD, Gennaro Lombardi u New Yorku otvara prvu pizzeriju, a ubrzo je uslijedilo je otvaranje ostalih pizzerija po kontinentu. Pizza u Americi doživljava pravi ‘boom’, ondje pronalazi svoj drugi dom te postaje američka institucija. 


Pizza se danas jede svugdje u svijetu. Od svojih početaka do danas doživjela je mnoge varijacije, i vjerojatno je upravo njena prilagodljivost zaslužna za planetarnu popularnost. Varijacije se najčešće odnose na različite nadjeve koji, ovisno o podneblju, uglavnom sadrže omiljene namirnice lokalnog stanovništva. No, daleko najpoznatije su američke i talijanske pizze. Različite u izvedbi i odabirom sastojaka, američke i talijanske pizze predstavljaju i svojevrsni dvoboj klasičara, ljubitelja tradicije i gurmana, spremnih isprobati najrazličitije kombinacije. A upravo kod Chelle pizzoljupci imaju priliku isprobati najbolje od obje vrste.

Američke pizze odlikuje deblje tijesto, a kod Amerikanaca zasigurno ne vrijedi ‘mane je više’ te je bogat nadjev simbol ove pizze. Amerikanci imaju peći koje pizzu peku duže nego što se to u našem podneblju radi te su vrlo slične našoj kvalitetnoj kućnoj izvedbi iz obične pećnice. Kao veliki gurmani i hedonosti, Amerikanci smatraju kako pizza mora biti jelo u kojem ćeš doista uživati – ukusno, bogato, slasno i od koje ćeš se dobro najesti. I doista uživaju u tome, pa ne čudi podatak da prosječni Amerikanac pojede 10,5 kilograma pizze godišnje.


pizze_chello

Kod Talijana je posve drugačija priča – preferiraju tanke pizze, sa znatno manje sastojaka, te imaju važno pravilo: sve namirnice moraju biti vrhunske kvalitete. Upravo je to zlatni standard po kojem su Talijani poznati. Napolitanski stil je klasa iznad, sama priprema tijesta iziskuje puno znanja i vremena dok je romana stil nešto manje zahtjevan i u konačnici daje drukčiji proizvod. Tijesto kod romana stila je tanko i hruskavo dok je napolitansko malo deblje i mekanije s jako mekanom koricom. 

Prema su Amerikanci najzaslužniji za samu popularizaciju pizze, izvorne talijanske pizze sve više su prihvaćene su SAD-u, talijanske poznate pizzerije sve su brojnije, a popularnosti talijanskoj inačici ove omiljene hrane pogoduje i činjenica da su Amerikanci sve skloniji promjeni dosadašnjih prehrambenih navika.

Talijani i Amerikanci, kao predvodnici u pizza industriji velika su inspiracija u kreiranju Chello pizza, no svaka pizza pomno je prilagođena domaćem tržištu. Tako bi se Chello pizzu moglo opisati kao izvedenicu između američkog načina pripreme i balkanskog kućnog stila s malo talijanskog šmeka. Talijanski šmek krije se u mekim koricama čija tajna leži u samom načinu pripreme tijesta kombiniranom s visokom temperaturom u peći.

Američki stil odnosi se na više nadjeva dok je balkanski stil onaj kako su naše bake i mame radile – mekano i deblje tijesto sa više nadjeva. Na sve to dodan je i tajni začin naziva Chello inovativnosti, a odnosi se na sljubljivanje različitih vrsta sireva i mesa. 

Za nas je priprema pizze prava je umjetnost, uživamo u kombinaciji različitih sastojaka. Chello izvedenica talijanske pizze kombinacija je američke pizze te romana i napolitana stila. Tako imamo koricu koja je hrskava i ne predebela, dok je nadjev dobiven od isključivo vrhunske mozzarelle i najviše klasa šunke, a naglasak je i na iznimnoj kvaliteti ostalih sastojaka. 

Naša top Američka pizza zasigurno je Goo-tam Pepperoni pizza. Čista američka izvedenica pojačana s dvije vrste sira. Ljubitelji talijanskih pizza svakako moraju probati Chello Italiano, slasna talijanska izvedenica s daškom bakine kuhinje doista predstavlja izazov za pizzoljupce.

Chello deep dish pokrenuo je pravu revoluciju među ljubiteljima gurmanskih, bogatih pizza s puno nadjeva. U potpunosti prilagođeni našem tržištu predstavljaju najbolje od simbioze američke i talijanske pizze, s naglaskom na kvalitetu namirnica i prilagođavanje američkih specijaliteta našem podneblju. Tako Chello američki Deep deep dish ispod tijesta skriva isključivo najskuplje sastojke iz Italije i predstavlja još jedan odličan rezultat Chello inovativnosti. 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)