Hmm… Talijanski, američki ili neodoljivo bogati Chello stil izrade pizze?

Znate li da čak 40 % ljudi jede pizzu najmanje jednom tjedno? Upravo je to jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svijetu te se svake godine u svijetu proda više od 5 milijardi pizza.
Italija je rodno mjesto pizze, no za njezinu popularnost u velikoj mjeri zaslužni su Amerikanci. Prva, a ujedno i danas najpopularnija pizza, bila je Margherita, nastala kada su Napulj posjetili kraljica Margherita i njen suprug Umberto. Nakon toga prva pizza napravljena u bojama talijanske zastave – s crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i mozzarellom dobiva i druge dodatke te njena popularnost raste. Jede se za doručak, ručak i večeru, a nadjevi su sve različitiji i zanimljiviji. Talijanski emigranti je nakon toga donose u SAD, Gennaro Lombardi u New Yorku otvara prvu pizzeriju, a ubrzo je uslijedilo je otvaranje ostalih pizzerija po kontinentu. Pizza u Americi doživljava pravi ‘boom’, ondje pronalazi svoj drugi dom te postaje američka institucija.
Pizza se danas jede svugdje u svijetu. Od svojih početaka do danas doživjela je mnoge varijacije, i vjerojatno je upravo njena prilagodljivost zaslužna za planetarnu popularnost. Varijacije se najčešće odnose na različite nadjeve koji, ovisno o podneblju, uglavnom sadrže omiljene namirnice lokalnog stanovništva. No, daleko najpoznatije su američke i talijanske pizze. Različite u izvedbi i odabirom sastojaka, američke i talijanske pizze predstavljaju i svojevrsni dvoboj klasičara, ljubitelja tradicije i gurmana, spremnih isprobati najrazličitije kombinacije. A upravo kod Chelle pizzoljupci imaju priliku isprobati najbolje od obje vrste.
Američke pizze odlikuje deblje tijesto, a kod Amerikanaca zasigurno ne vrijedi ‘mane je više’ te je bogat nadjev simbol ove pizze. Amerikanci imaju peći koje pizzu peku duže nego što se to u našem podneblju radi te su vrlo slične našoj kvalitetnoj kućnoj izvedbi iz obične pećnice. Kao veliki gurmani i hedonosti, Amerikanci smatraju kako pizza mora biti jelo u kojem ćeš doista uživati – ukusno, bogato, slasno i od koje ćeš se dobro najesti. I doista uživaju u tome, pa ne čudi podatak da prosječni Amerikanac pojede 10,5 kilograma pizze godišnje.
Kod Talijana je posve drugačija priča – preferiraju tanke pizze, sa znatno manje sastojaka, te imaju važno pravilo: sve namirnice moraju biti vrhunske kvalitete. Upravo je to zlatni standard po kojem su Talijani poznati. Napolitanski stil je klasa iznad, sama priprema tijesta iziskuje puno znanja i vremena dok je romana stil nešto manje zahtjevan i u konačnici daje drukčiji proizvod. Tijesto kod romana stila je tanko i hruskavo dok je napolitansko malo deblje i mekanije s jako mekanom koricom.
Prema su Amerikanci najzaslužniji za samu popularizaciju pizze, izvorne talijanske pizze sve više su prihvaćene su SAD-u, talijanske poznate pizzerije sve su brojnije, a popularnosti talijanskoj inačici ove omiljene hrane pogoduje i činjenica da su Amerikanci sve skloniji promjeni dosadašnjih prehrambenih navika.
Talijani i Amerikanci, kao predvodnici u pizza industriji velika su inspiracija u kreiranju Chello pizza, no svaka pizza pomno je prilagođena domaćem tržištu. Tako bi se Chello pizzu moglo opisati kao izvedenicu između američkog načina pripreme i balkanskog kućnog stila s malo talijanskog šmeka. Talijanski šmek krije se u mekim koricama čija tajna leži u samom načinu pripreme tijesta kombiniranom s visokom temperaturom u peći.
Američki stil odnosi se na više nadjeva dok je balkanski stil onaj kako su naše bake i mame radile – mekano i deblje tijesto sa više nadjeva. Na sve to dodan je i tajni začin naziva Chello inovativnosti, a odnosi se na sljubljivanje različitih vrsta sireva i mesa.
Za nas je priprema pizze prava je umjetnost, uživamo u kombinaciji različitih sastojaka. Chello izvedenica talijanske pizze kombinacija je američke pizze te romana i napolitana stila. Tako imamo koricu koja je hrskava i ne predebela, dok je nadjev dobiven od isključivo vrhunske mozzarelle i najviše klasa šunke, a naglasak je i na iznimnoj kvaliteti ostalih sastojaka.
Naša top Američka pizza zasigurno je Goo-tam Pepperoni pizza. Čista američka izvedenica pojačana s dvije vrste sira. Ljubitelji talijanskih pizza svakako moraju probati Chello Italiano, slasna talijanska izvedenica s daškom bakine kuhinje doista predstavlja izazov za pizzoljupce.
Chello deep dish pokrenuo je pravu revoluciju među ljubiteljima gurmanskih, bogatih pizza s puno nadjeva. U potpunosti prilagođeni našem tržištu predstavljaju najbolje od simbioze američke i talijanske pizze, s naglaskom na kvalitetu namirnica i prilagođavanje američkih specijaliteta našem podneblju. Tako Chello američki Deep deep dish ispod tijesta skriva isključivo najskuplje sastojke iz Italije i predstavlja još jedan odličan rezultat Chello inovativnosti.
Recommended Posts

Želite savršenu obiteljsku proslavu ili tražite idealnu lokaciju za djevojačku večer? Naša „chellica“ za vas će sve organizirati do najsitnijeg detalja
02 svibnja, 2023