Znate li koja su to tri ključna sastojka vrhunske pizze?

Znate li koja su to tri ključna sastojka vrhunske pizze?

Tijesto, umak od rajčice i sir ključni su sastojci svake pizze, no da bi pizza dobila onaj prepoznatljiv šmek i okus koji izaziva zazubice i zove na još, važno je dodati i poneki kulinarski trik i tajni dodatak– puno ljubavi i malo strpljenja.
Pizza kakvu danas znamo datira iz 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv ‘pizza margherita’ i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu. Upravo ta pizza, sadržavajući samo tri osnovna sastojka, pokazuje koliko su sir, tijesto i umak ključni za dobar okus pizze. Naime, pizza podnosi sve zamislive nadjeve – šunku, špek, pršut, povrće, morske, pa i šumske plodove, a ostali sastojci se dodaju prema mašti, volji i hrabrosti kombiniranja.

Izrada Chello pizza započinje upravo miješanjem tijesta. Tajna dobrog tijesta i nije neka tajna, odnosni svi sastojci su vrlo jednostavni i dostupni: brašno, germa, sol, ulje i voda. No, za dobro tijesto tajna se krije u radnjama koje se odvijaju u samom postupku miješanja i njegovom naknadnom tretiranju. Za pripremu kvalitetnog tijesta potrebna je kvalitetna miješalica te optimalna temperatura vode, a sve ostalo prepušteno je iskustvu i osjećaju majstora. Slijedi odležavanje i skladištenje gotovog tijesta koje je jednako važno jer sama priprema tijesta ima domino efekt – ako smo učinili pogrešku na bilo kojem koraku pripreme, konačan proizvod neće biti onakav kakav smo očekivali. Kada smo dobro obavili sve pripremne radnje na samom kraju je, ovisno o temperaturi tijesta, potrebno prilagoditi i temperaturu peći jer bez dobre peći nema niti kvalitetne pizze. Za Chello postupak izrade pizze temperatura peći je između 360 i 400 stupnjeva, ovisno o količini primljenih narudžbi.
Važno je napomenuti kako bez kvalitetnog brašna nema niti kvalitetnog tijesta za pizzu, koje je naš apsolutni imperativ. Iz tog razloga koristimo brašno koje je trenutno najkvalitetnije na tržištu i čim uočimo bilo kakve oscilacije u kvaliteti koje se pojavljuju zbog eventualne lošije pšenice, radimo probe i prebacujemo se na trenutno boljeg proizvođača. Kada govorimo o korištenju najkvalitetnijeg brašna, govorimo o korištenju najkvalitetnijeg tip 550 glatkog brašna. Naime, Chellin stil izrade pizze mogao bi se opisati kao domaći stil te nam navedeni tip brašna najbolje odgovara za naš način proizvodnje tijesta.


pizze_chello_quatro_pepe_formaggi

Sir je tradicionalno najčešći dodatak na pizzi pa mnogi pizzu bez sira nikako ne mogu zamisliti. Sir je prirodno bogat kalcijem, natrijem i proteinima. Ova nutritivno vrijedna namirnica dobro odabrana i sljubljena s ostalim sastojcima pruža izuzetan gastronomski doživljaj. Veliki smo ljubitelji isprobavanja novih okusa i neustrašivi u kreiranju novih kombinacija. Razne sireve, poput domaćeg dimljenog sira, čardaša, Zdenke classic i ementalera te spajanje istih sa mesnim varijantama smo prvi počeli koristiti ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Sama ideja došla je iz ljubavi, naravno prema pizzi, i otvorenog pogleda, odnosno stava da je pizza proizvod na koji se mogu staviti gotovo sve namirnice iz hladnjaka, ali i iz profesionalne kuhinje. Upravo je to Chello stil i baza naše inovativnosti – spajanje kuhinje s pizzom. Chello preporuka za velike ljubitelja sira i pizza na kojima je upravo ovaj sastojak dominantan je Quatro Pépe formaggi. Pizza na kojoj smo spojili edamer, ementaler, dimljeni i čardaš sir s kulenom te sve pojačali halapenjos papričicama.

Znate li da umak određuje čak 40% okusa vaše pizze? Upravo je zbog toga izrazito važno odabrati prave sastojke i začine. Tradicionalni se umak za pizzu priprema od rajčice uz dodatak pomno odabranih začina. Chello umak za pizzu priprema se od izvornog talijanskog čistog koncentrata rajčice koji je napravljen od rajčice iz talijanskog podneblja te sadrži minimalno konzervansa. U umak se dodaje malo šećera i soli kako bi dobili željeni okus. Problem drugih koncentrata je što sadrže prevelik udio konzervansa i imaju specifičnu kiselost što otkriva rajčicu lošije kvalitete, a to se jasno vidi  i prilikom pečenja jer se suši, odnosno kalira pri višim temperaturama.

Jeste li se ikada pitali u kojim pizzama uživaju Chello i Chellica? Iako ih u meniju ima više od 50 i pizze znaju do posljednje mrvice začina i sastojka, Glorija obožava Chellicu, koja je i kreirana prema njezinoj ideji, a Darijan najviše gušta u Toplo hladnoj pizzi koja se može pojesti isključivo u lokalu. U svakom slučaju, odlična i ideja i inspiracija za tvoju iduću narudžbu.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)