Chello razotkriva misterij. Znate li što je ‘vodena pizza’ i kako nastaje?

Chello razotkriva misterij. Znate li što je 'vodena pizza' i kako nastaje?

Vruća, tek pečena pizza koju ravno iz peći donose pred vas na stol ili pizza koju vam dostave ravno na kauč pred televizorom? Hmmm… odluka nije baš laka, a oba scenarija imaju svoje prednosti. I dok će neki reći da na pizzi najviše vole hrskavu koricu, drugi će reći kako sir koji se slasno rasteže ništa ne može zamijeniti. Bogate mesne pizze češći su odabir gurmana, dok pizze s više povrća preferiraju zaljubljenici u nešto laganiju hranu. Kako god bilo, upravo je to ljepota pizze – na nju možete staviti što god poželite, u količini kojoj god želite i u trenutku kreirati idealan obrok. 

Međutim, ono što zasigurno nitko ne voli je tzv. ‘vodena pizza’. Brojni pizzoljupci pitali su se zašto dolazi do fenomena vodenih pizza, u čemu je problem – sastojcima, tijestu ili lošoj vještini pizza majstora? U ovom blogu razotkrivamo vam upravo taj, poprilično čest, pizza misterij.

chello_gljive_smapinjoni2
Kao prvo, problem vodenih pizza skriva se u gljivama, točnije šampinjonima i njihovom skladištenju. Naime, šampinjoni su gljive koje sadrže između 96% i 97 % vode i kod njih definitivno ne vrijedi pravilo što svježiji to bolji. Kako su puni vode njihovo idealno vrijeme za korištenje je kada nakon branja odstoje u komori tri do četiri dana. U slučaju pojačanih narudžbi proizvođači posežu za ranim branjem te u pizzeriju stižu svježi šampinjoni koji pri pečenju otpuštaju veću količinu vode. U kombinaciji s time dolazi i tzv. ‘mokra pizza’ koja se na dostavi doslovce upari u kutiji te kao takva dolazi na vašu adresu. U slučaju svježih šampinjona nešto je bolja situacija kada takvu pizzu dobijete na tanjuru u lokalu jer se dodatno ne upari.

U načelu s proizvođačima imamo dogovor dostave gljiva nakon tri dana stajanja u komori, međutim, oni nekad znaju dobiti loš kompost koji u tom slučaju moraju baciti. Tada nemaju dovoljno vremena napraviti zalihe te nisu u mogućnosti ispostaviti suhu gljivu.

Problematika ‘vodenih pizza’ povremeno muči sve pizzerije i poprilično nervira naše goste. Nažalost  instant rješenje koji bi utjecalo na konačan proizvod ne postoji. Sve što u takvoj situaciji možemo je ostaviti gljivu na toplome i nadati se najboljem.

Zanima li vas nešto o vašoj omiljenoj pizzi? Muči li vas kakav pizza misterij koji možemo razotkriti? Slobodno nam javite na pizzeria.chello@gmail.com ili na naš Facebook i Instagram profil.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)