Ljubav na prvi zalogaj. Zašto su pizze sa sirom tako dobre?

Ljubav na prvi zalogaj. Zašto su pizze sa sirom tako dobre?

Svatko ima svoju najdražu pizzu – neki vole tanko tijesto, drugi priznaju samo debelo tijesto, netko jednostavnu Margheritu smatra pizzom nad pizzama dok drugi teško odolijevaju slasnom Deep dishu, umak od rajčice ili sve popularnija bijela pizza… Kako god, jedan sastojak kojem nitko ne može odoljeti i koji pizzu čini tako dobrom zasigurno je sir...

chello_pizza_sir3

Popularnost pizze ne da mira ni znanstvenicima pa tako brojna istraživanja pokušavaju otkriti što to pizzu čini neodoljivom i zašto je upravo to jelo mnogima omiljeno. Znanstvenim studijama dokazano je da se tajna krije u siru. Upravo zbog njega na sam spomen pizze rastu nam zazubice te jedva čekamo taj prvi griz. Studije su pokazale da konzumacija sira aktivira isti dio mozga kao teške droge zbog istoga kemijskog sastojka sadržanog u siru i u drogama koje izazivaju ovisnost, a zove se kazein. Kazein potiče od latinske riječi ‘caseus’ što znači sir. Riječ je o supstanciji čijim se zgrušavanjem omogućuje proizvodnja sira te predstavlja njegov temeljni protein. To je sporo razgradiva bjelančevina koja je korisna i igra veliku ulogu u prevenciji propadanja mišića.

Kazein se veže na opioidne receptore u mozgu,  a prilikom konzumacije sira u našem organizmu se oslobađa cijeli niz opijata koji se zovu kazomorfini. Znanstvenici vjeruju da je utjecaj sira toliko snažan da ga zovu drogom iz mlijeka. Upravo se u tome krije ta nevjerojatna ljubav između pizze i sira i otkriva tajnu zašto nitko ne može ostati hladnokrvan pri pogledu na krišku pizze s koje se rasteže topli, sočni sir.

Pizza je jedno od onih jela koje omogućava bezbrojne kombinacije, a popis dodataka je beskrajan, od ananasa, inćuna, pa do parizera i jaja. I upravo je to ljepota pizze, jedinog jela koje se može doista kreirati prema vlastitom ukusu. No, s jednim se jednostavno ne smije pogriješiti – sa sirom. Upravo on pizzi daje okus, miris i teksturu. Najbolji sir za pizzu po svjetskim standardima je mozzarella, a taj sir preporučuje i talijanska tradicija. Mozzarella će se na pizzi potpuno otopiti, čak i dobiti specifičnu zlatnožutu koricu, a pri rezanju će se lijepo rastezati. Kako je blagog i neutralnog okusa, slagat će se sa svim ostalim sastojcima.

U našem podneblju najprihvaćeniji je edamer jer sadrži više soli, što u konačnici znači i više okusa. Definitivno najbolja kombinacija sireva prema izboru naših pizzoljubaca je mozzarella i edamer te edamer i topljeni sirevi. No, pizza dolazi u brojnim kombinacijama pa se tako i mnoge vrste sira mogu koristiti gotovo bez ograničenja. Feta, sirevi s plemenitom plijesni, parmezan, gouda – izbor je doista velik i tako ukusan. Međutim, osnovno pravilo kod odabira sira za pizzu je izbjegavati one vrste koje sadrže visok udio masti jer se one otapaju prilikom pečenja pa je rezultat vidljiva masnoća na pizzi. Osim toga, valja uskladiti aromu i okus pizze s ostalim sastojcima, a sir koji se stavlja na pizzu trebao bi biti hladan i nariban na sitnije ili krupnije komade.
Biljni pripravci sira, tzv. zamjene za sir nisu dobar dodatak na pizzi jer nemaju ni okus ni miris, osim onih na bazi kokosa koji su drukčije konzistencije i puno su kvalitetniji ali i skuplji. Dovoljno dobra zamjena za sir ne postoji ali ako ga ne smijete jesti zbog određenih razloga, onda je odlična kombinacija s puno različitog povrća, na primjer šampinjoni, paprika, rajčica, luk i rikola.
Za kraj, ako sada žudite za kriškom slasne pizze u kojoj ćete besramno uživati svim osjetilima bacite pogled na naš meni, posebno na pizze Quatro formaggi, Doomsday i Quatro pepe formaggi – ovim sočnim pizzama te količini i kombinaciji sireva nemoguće je odoljeti. Javite nam dojmove ☺

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *