Neki to vole ljuto! Kojih top 5 Chello ljutih pizza obavezno morate probati?

Neki to vole ljuto! Kojih top 5 Chello ljutih pizza obavezno morate probati?

Neki to vole ljuto! Ljuti umaci u posljednje vrijeme veliki su hit te nezaobilazan začin onima koji vole pikantne i snažne okuse. Potvrđuju to i nedavna istraživanja tržišta. Tako prema Euromonitoru maloprodaja vrućih umaka skočila je gotovo za četvrtinu u posljednjih pet godina, a veliki porast prodaje bilježe mali brendovi. Ljuti začini odgovorni su za čak 85 posto rasta ukupne prodaje začina u SAD-u, a taj trend se nesumnjivo zahvaća i ostatak svijeta.
Kada govorimo o ljutoj hrani, tu su dvije krajnosti – postoje oni koji je obožavaju i oni koji je ne mogu podnijeti. Sredine najčešće nema kada govorimo o ljutome. Začinjena hrana potječe od jednog ključnog sastojka: paprike. Postoji bezbroj sorti ljutih papričica: jalapeño, kajenska, paprika duh koja slovi za najljuću na svijetu samo su neke od brojnih. Mnoštvo sorti paprika omogućuje i veliki izbor ljutih umaka i začina. Na policama dućana s ljutim umacima nalazi se bezbroj nijansi crvene i zelene boje, a svaki zaljubljenik u ove snažne okuse ima svoj omiljeni i ističe ga kao najboljeg.

hot_peps

No, zašto neki ljutim okusima ne mogu odoljeti? Obožavanje ljute hrane povezuje se s izazivanjem osjećaja ugode i podizanjem razine endorfina. Naime, odgovor se krije u spoju kapsaicinu koji se nalazi u paprici, a što je veća količina kapsaicina, to je ljuća paprika. Ovaj spoj ‘prevari’ stanice u ustima tako da misle da dolaze u kontakt s nečim što je doslovno vruće na dodir. Neobično, ali kapsaicin je poznato sredstvo za ublažavanje boli i dokazano je da smanjuje učinke boli od artritisa, dermatoloških stanja i neuropatske boli, a nalazi se i u sastavu nekih krema protiv bolova. Nakon konzumacije kapsaicina tijelo također oslobađa endorfine kako bi blokiralo receptore boli. Drugim riječima, hrana koja sadrži kapsaicin pretvara se da predstavlja fizičku prijetnju našem tijelu kako bi ga zavaralo i navelo da oslobodi endorfin. Ipak, začinjena hrana ne samo da ne predstavlja prijetnju zdravlju, već ima blagotvoran učinak. Upravo to i objašnjava činjenicu zašto se ljudi mogu toliko navući na ljuti umak. Osim toga, ljuta paprika nudi obilje blagodati koje mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Kao što je poznato, kapsaicin djeluje pozitivno u borbi protiv karcinoma, a konzumacija ljute hrane može pomoći fizičkom zdravlju na brojne načine, uključujući: ublažavanje začepljenja nosa, smanjenje glavobolje, ublažavanje alergije, prevencije krvnih ugrušaka, snižavanje kolesterola, održavane zdravog krvnog tlaka, ublažavanje bolova u zglobovima, detoksikacijsko djelovanje te prevenciju bolesti srca.

Prilikom dodavanja ljutih umaka i začina treba pripaziti da jaki okus ne nadjača okus jela već da ga samo nadopuni i pojača. Ako volite pikantnost, umak treba biti ljut, ali ne i pokvariti jelo. Bolji izbor je blaži umak s više okusa nego li jako ljuti koji će prikriti okus cijelog jela. Isto vrijedi i za pizze. Premda će uvijek biti onih koji misle ‘što ljuće, to bolje’, za njih je uvijek dodatni ljuti umak na stolu.
I Chellini pizzoljupci pokazali su se kao veliki ljubitelji pikantnih okusa, pa su tako Chelline ljute pizze jedne od najpopularnijih. Voljeni ljuti okus pojačavaju ih umaci i jalapeño papričice hrvatskog proizvođača Volim ljuto koji s u pivnici Chello dostupni u tri razine. A tu je i Chello Brutalero, doista opaka stvar za koji sam Darijan Katalinić u šali kaže: ‘Njega treba izbjegavati, osim ako želite plakati od ljutine.’
Naš pizza majstor, poznat kao veliki gurman i kreator sjajnih pizza okusa kao najbolje kombinacije izdvaja ljute feferone i vrhnje, gljive i jalapeño papričice te ljute feferone i špek – zvuči odlično, zar ne? Stoga ni ne čudi kako je jedna od najprodavanijih ‘ljutih’ pizza Chello specijal koja krije odličnu kombinaciju rajčice, sira, šunke, kulena, špeka, vratine, dimljenog sira, mozzarelle i ljutih feferona.
Ako još niste, svoja nepca svakako počastite Chello ljutim pizzama, a uz Chello specijal tu je top 5 Chello ljutih, ali tako slasnih pizza:
Slavonska ili Slavonska 2
Mexicana
Diavola
Mex deep dish
Quatro Pépe formaggi

I dok uživate u zadnjem zalogaju slasne pizze i razmišljate kako biste mogli to uskoro ponoviti, potražite Chello na Instagramu i nagradni natječaj s Volim ljuto. Naime, povodom Chellinog 10. rođendana Chello i Volim ljuto časte s kutijom punih ljutih iznenađenja. Okušaj sreću i naljuti se uz Chellu! A ako se usudiš dodaj i malo Brutalera.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *