Zanimljivosti o pizzi koje niste znali: Gdje je nastala prva pizza, kad je postala popularna i koja je najomiljenija?

Pizza je svakako jedno od jela koje gotovo svi na svijetu znaju, obožavaju je jesti i mnogima je idealna hrana za utjehu. Postoje razne vrste pizza, no složit ćemo se, najbitnije je da je sočna, ima neodoljivi sir koji se otapa u ustima i hrskavi rub. Naše Chello pizze, u kojoj god inačici dolaze – doomsday, deep dish, napolitane ili specijalke mogu se pohvaliti svim gore navedenim jer taj talijanski specijalitet posebna strast našeg pizza majstora, „chelle“, Darijana Katalinića, koji je na njima „doktorirao“.
Zahvaljujući njemu i „chellici“ Gloriji, prvi smo u Hrvatskoj „izbacili“ pizzu s dvostrukim slojem tijesta. Recept je individualan te svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu , pa tako i mi zahvaljujući našim Darijanu i Gloriji imamo vlastiti originalni recept za Chello Chicago Style pizzu. No tu iznenađenjima u našoj pizzeriji nije kraj, imamo i najveći izbor veganskih pizza u gradu s najfinijom veganskom gaudom, a poseban dodatak po kojem smo prepoznatljivi zasigurno je i seitan bolonjez.
No vratimo se nakratko na nevjerojatne zanimljivosti o pizzi, koje zasigurno niste znali, neke činjenice će vas oduševiti, neke nasmijati, a neke i začuditi. Pa krenimo:
• Jeste li znali da se najviše pizza na svijetu pojede u SAD-u? Svake sekunde pojede se 350 komada pizze što bi značilo da se svake minute pojede čak 21.000 trokutića ovog slasnog talijanskog jela?
• Oduvijek ste se pitali kako je i kada nastala pizza? Smatra se da je pizza nastala početkom 1500. godine u Napulju gdje su stanovnici s nižim prihodima stavljali kriške rajčice na tijesto i dodavali sir kako bi napravili jeftin i jednostavan obrok za obitelji.
• Lombardi’s je trgovina namirnicama New Yorku, a 1905. godine počeli su prodavati prve pizze u SAD-u. No isprva ta se hrana Amerkancima nije previše svidjela, pa je svjetsku popularnost pizza stekla tek za vrijeme Drugog svjetskog rata odnosno u četrdesetim godinama prošlog stoljeća. Američki vojnici bili su na bojišnici u Italiji i tamo su zavoljeli ovo specifično jelo i po povratku kući, malo-pomalo, pizza je postala svjetski gastro fenomen.
• Pizza majstor Renato Viola napravio je najskuplju pizzu na svijetu, nazvanu Louis XIII., u svojoj nadaleko poznatoj pizzeriji u Italiji. Sastojci ove najskuplje pizze su jastog, buffalo mozzarella, tri vrste kavijara, squilla mantis (mediteranski škampi) i ružičasta australska sol. Trenutačno ova pizza košta oko 8300.
• Najpopularnija vrsta pizze u SAD-u je ona s tankim rubom, a drugo mjesto drži Deep dish pizza, koju su Amerikanci i izmislili u Chicagu 1943. godine, točnije vjeruje se da je tvorac deep dish pizze, Ric Riccardo. Pitate se kakva je to deep dish pizza i gdje je u Zagrebu možete pojesti? Originalna deep dish pizza tri do četiri puta je deblja od klasične talijanske pizze, umak se nalazi iznad sira i salame, a obavezno mora sadržavati i nešto kobasica. Peče se u debelom kalupu po kojem je dobila ime.

Mi u pizzeriji Chello, imamo svoju inačicu deep dish pizze, po kojoj smo nadaleko poznati, a za nju je zaslužan naravno naš pizza majstor Darijan. Kako je došao na ideju da radi baš ovu vrstu pizze i to takvu da će i Amerikanci poludjeti za njom?
„Naš susjed Amerikanac volio je deep dish pizzu i predložio jeda napravimo baš tu vrstu pizze. Tijesto nam je super ispalo iz prve i ubrzo sam shvatio da je kod pizze najbitnija sočnost, ali i sir koji se mora topiti u ustima. Napravio sam probu, izmijenio sastojke i prilagodio ih našem tržištu, a promijenio sam i način pripreme. Tako da mi u našoj pizzeriji Chello danas imao sasvim drugačiju deep dish pizzu, koja je sočna i prepuna umaka i sira. Naša je inačica može pohvaliti i buđolom, dok Amerikanci koriste salamu“, otkrio nam je svoju malu tajnu Darijan Katalinić.

Recommended Posts

Želite savršenu obiteljsku proslavu ili tražite idealnu lokaciju za djevojačku večer? Naša „chellica“ za vas će sve organizirati do najsitnijeg detalja
02 svibnja, 2023